Etapp 1: Hjälmö-Lådna runt

Etapp 1 kallar vi Hjälmö-Lådna runt. Etappen startar och slutar på accesspunkten Sollenkroka och erbjuder skyddad vacker paddling i mellanskärgårdens naturreservat Hjälmö-Lådna och Träskö-Storö. Denna etapp passar mycket bra för nybörjare då paddlingen är skyddad och väderexponerade partier är få. På de vackra lummiga öarna kring läng med kajakleden finns inte bara gott om fina tältplatser som du kan ha till låns över natten med hjälp av allemansrätten, det finns också boenden såsom STF vandrarhem och mysiga sjökrogar. På flera av dessa öar har man levt och brukat jorden under flera århundraden och det är mysiga små samhällen och mycket kulturhistoria.

En tredagarstur längs kajakleden etapp 1

Första dagen börjar börjar på Sollenkroka brygga, en mysig och lugn liten kommunikationspunkt för bofasta ute på öarna såväl som för de många sommargäster som njuter av denna delen av skärgården under den varma tiden på året. Här, vid ledens accesspunkt finns en kajakbrygga och ett trädäck som man kan låna av Get Out Kayaks uthyrning. Här kan man även hyra kajak om man inte har en egen, rådfråga en av vildmarksguiderna och köpa en karta över leden. Kartan kan också laddas ner digitalt gratis från denna webbplats. När kajakerna är packade så börjar turen!

Leden leder er ut ur Sollenkrokas trygga hamn, över farleden och vidare runt Gällnö. På Gällnö finns mycket fint att se och ni följer Gällnös kust upp vidare mot Naturreservatet Hjälmö-Lådna. Här letar vi vår första nattplats. Skönt trötta kryper vi till sängs efter en härlig dag och kväll på vår övernattningsö.

Andra dagen vaknar vi till glittrande vatten coh fågelsång och förbereder oss för ännu en dag på leden. Under förmiddagen paddlar vi genom HJälmö-Lådna naturreservat och det finns tid att utforska vikar och öar. Kanske en badpaus om det är soligt väder? Turen går vidare upp mot Träskö-Storö naturreservat och vi passerar öppet vatten en kort sträcka med Träsköfjärden på vänster sida, i nordväst. På Träskö-Storö hittar vi in i den vackra naturhamnen som så många lockas in i. Vi bestämmer oss för att paddla vidare enliten bit, för att få vara lite mer ostört. När vi slagit läger gör vi en upptäcksfärd på Träskö-Storö, som har en möktig stenhällsplatå med fin utsikt.

Tredje dagen efter ett

morgondopp och frukost river vi lägret och gör oss reda att paddla söderöver. Leden tar oss ner mot Norra Stavsudda, och

vi tar en liten avstickare runt Norra Stavsudda in i byfladen och dess varv. Perfekt för en fikapaus! Rutten tar oss sedan tillbaka ner mot Sollenkroka där vi avslutar turen.

Accesspunkt Sollenkroka

Vacker, lugn och idyllisk mellanskärgård. Klicka här för en karta över accesspunkten.

Accesspunkt Sollenkroka har länge ansetts vara den perfekta utgångspunlten för flerdagarsturer i mellanskärgården med sina många lummiga öar, lugna vikar och kulturrika ösamhällen. Från Sollenkroka når du naturreservaten Hjälmö-Lådna och Storö-Träskö snabbt, och kajakledens etapp 1 paserar genom de finanste delarna av dessa naturreservat.

Sollenkroka nås enkelt med buss eller bil (ca 1 h) från Stockholm city och det finns normalt parkeringsplatser tillgänliga mot avgift. Hitta en passande avgång med SL från Slussen till Sollenkroka brygga här. Vid Sollenkroka brygga finns en båtmack med en liten butik med begränsat utbud, samt en korvmoj.

Vi rekommenderar att ni köper era matvaror innan ankomst till Sollenkroka och även att ni tar med er vatten, då det råder vattenbrist i området.